And breathe…

Back at the end of May, we embarked upon a 10-12 week garden/driveway project.  So after 26 weeks, it’s a relief to have finally completed it!  Some poor summer weather, extra scope and some good old-fashioned issues conspired to extend the timescales, but now it’s over, we’re very happy with the result.

20160801 Pat Carpentry

The team from Esse Landscapes have taken a great deal of care to transform the whole garden; there’s very little left that hasn’t been worked on in some way.  The lower lawn is now completely flat (one significant addition to the scope)…

20160816 Jumping Photo

…and hosts a sunken trampoline which the kids love playing on.

20160929 Launchpad

The Next To Tree House is now even less tree-house-esque, but has some useful pillbox-style access points and luxurious astroturf underneath…

20160929 Astro Treehouse

The cedar screen that disguises the old wall is a vast improvement and the extra decking gives more space around the house.

20160816 Cedar Screen

Through September, the driveway took shape.  Barring one minor hiccup with measurements that required the relocation of a wall and pillar (my fault), all was going well…

20160908 Wall Move

…although the gateposts and gate mechanism proved more troublesome to install than anticipated (instructions?!).  Some creative work by Bobby, Jamie and Steve got us there in the end.  There’s now parking for plenty of cars and a safe space for the kids to play in away for the road…

20160917 Rollerskating

20161009 New Bike

Another decision that extended the timescales was to use turf on the front bank instead of seed… cue another 10m³ of soil and 120m² of turf.

20161119 Soil

Towards the end, there were a few weather-related issues with the render…

20161112 Render Slump

…but these have happily all been overcome (after one or two tense exchanges of viewpoints over the phone).

Three new uplights add a nice warm night-time glow to the louvres…

20161123 Uplights

…and the new gates complement the front door and balustrade nicely…

20161119 Gates Door Balustrade

 

The quality of workmanship that went into creating the pedestrian gate is a testament to Pat’s skills and experience; it’s a very close match for the front door (produced over two years ago by a Brickhurst carpenter) and makes coming home a pleasure!  Similarly, the proportions and colour of the vehicle gate are a good match those of the uprights around the retaining wall.

Finally, 50 Portuguese Laurel hedges were planted (and then replanted to prevent them obscuring the view when pulling out of the drive).  In time, these will grow to a decent height; softening the look of the walls and offering more privacy…

20161119 Front of House

But for now, we’re very happy  🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: